Wydrukuj tę stronę
czwartek, 24 luty 2022 18:43

Co przygotować na Walentynki?

Ciasto z białą czekoladą Ciasto z białą czekoladą wedel

Walentynki to wyjątkowy dzień – święto miłości i niebiańskiego jedzenia. Podczas Walentynek często zapominamy o dietach i po prostu cieszymy się romantyczną kolacją z ukochaną osobą. A następnie oczywiście deserem…

 

Najlepsze desery walentynkowe

Desery walentynkowe powinny być nie tylko smaczne, ale także podnoszące temperaturę w sypialni. Dlatego jeśli masz zamiar przygotować smakowity deser dla swojej drugiej połowy, koniecznie skorzystaj z popularnych afrodyzjaków. Na liście naturalnych składników, które zwiększają ochotę na igraszki, znajduje się oczywiście czekolada, ale także migdały, truskawki i banany. Z łatwością wykorzystasz te składniki w swoim deserze. Jeśli jednak nie masz pomysłu, jak to zrobić, podpowiadamy. Poniżej znajdziesz dwa przepisy na pyszne walentynkowe desery.

Ciasto z białą czekoladą

Ciasto z białą czekoladą wygląda imponująco i smakuje jeszcze lepiej. Jak je zrobić? Zacznij od przesiania do miski 200 gramów mąki pszennej, 50 gramów kakao i łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dwa jajka i 100 gramów cukru ubijaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodaj 150 mililitrów mleka i wymieszaj całość. Połącz mokre i suche składniki, tworząc jednolite ciasto. Pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli i dodaj do ciasta. Masę wylej do tortownicy i piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Teraz musisz przygotować tylko krem z białej czekolady. Zrobisz go z tabliczki białej czekolady, 200 gramów mascarpone i 300 mililitrów kremówki. W podgrzanej kremówce rozpuść czekoladę, wymieszaj i dodaj mascarpone. Następnie ubijaj całość na wysokich obrotach. Kremem polej gotowe ciasto. Koniecznie podawaj je z truskawkami.

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami to trochę trudniejsze ciasto – musisz przygotować biszkopt. Zacznij od rozdzielenia białka od żółtka w 7 jajkach. Białka ubij na sztywną masę, a podczas ubijania dodaj szklankę cukru. Nie przestawaj ubijać – teraz dodawaj żółtka, jedno po drugim. Masa musi być puszysta. Do drugiej miski przesiej szklankę mąki pszennej, ¼ mąki ziemniaczanej i 1/3 kakao. Wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki, mieszając cały czas na wysokich obrotach. Teraz masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Tort jest już prawie gotowy. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go na 3 części i przełóż konfiturą z wiśni. Możesz także ozdobić tort polewą czekoladową.

Desery na Walentynki muszą być spektakularne. Od nich także zależy powodzenie randki. Powodzenia!